Bij het woord Thailand denken de meeste mensen aan een blauwe lucht en veel zon. Hoewel het erg warm en zonnig kan zijn in Thailand, kan het er ook flink regenen. Thailand kent meerdere seizoenen. Voor je een reis boekt, is het handig om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Hier lees je tips voor de beste reistijd voor Thailand.

Het weer in Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat de gemiddelde temperatuur in Thailand niet onder de 18 graden komt. Dit maakt het een perfect vakantieland: je bent altijd verzekerd van warme temperaturen. Dit wil nog niet betekenen dat het ook altijd droog is in Thailand.

Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Thailand kent net als Nederland meerdere seizoenen. Omdat het klimaat in Thailand anders is dan in Nederland, kennen zij ook andere seizoenen:

Zomer in Thailand

Wanneer het in Nederland nog winter is, is het zomer in Thailand. De zomer in Thailand loopt van half februari tot en met april. Binnen Thailand is er nog een verschil in temperatuur in deze maanden. In het Noorden liggen de temperaturen tussen de 25 en 27 graden en in het Noordoosten tussen de 25 en 37 graden. Mag het van jou nog wel wat warmer? Ga dan naar het Oosten toe. Hier lopen de temperaturen wel op tot 40 graden.

Winter in Thailand

Bij het woord ‘winter’ denken we al snel aan koude temperaturen. In Thailand is dit anders. Sommige mensen geven juist de voorkeur om het land in deze periode te bezoeken, omdat het wat koeler is. Ben je een echte bergbeklimmer? Kleed je dan in deze periode wel warm aan. De temperatuur in de bergen van Thailand kan namelijk dalen tot 0 graden.

Regenseizoen in Thailand

Het regenseizoen in Thailand loopt van mei tot en met oktober. De warme temperaturen in Thailand zeggen niets over de regenval in het land. In de regentijd van Thailand kan het namelijk flink regenen. Vaak is het zo dat het niet de hele dag regent, maar gedurende 15-60 minuten met bakken uit de lucht komt. Geen reden dus om weg te blijven uit Thailand in onze zomer! Hieronder zie je een tabel met de gemiddelde temperatuur en regenval per maand in Thailand:

MaandGemiddelde temperatuurAantal dagen neerslag per maand
Januari27°C3
Februari28°C3
Maart29°C4
April29°C7
Mei29°C17
Juni29°C18
Juli28°C17
Augustus28°C18
September28°C20
Oktober27°C18
November27°C12
December26°C5

Voordat je een vakantie naar Thailand boekt, is het dus handig om even te kijken wanneer het regenseizoen is. Ga je toch in het regenseizoen? Dan kan het handig zijn om een paraplu mee te nemen. Reis je voor het eerst richting dit prachtige land? Lees dan wat je moet weten als je de eerste keer naar Thailand gaat.