De slowboat is in Laos een begrip. Deze boot brengt je binnen twee dagen van Huay Xai naar de hoofdstad van Laos, Luang Prabang. De meeste mensen die vanuit Thailand naar Laos reizen, beginnen deze reis met een tocht op de slowboat. Deze trip is een hele ervaring en een mooi begin van je rondreis door Laos! Lees hier alles wat je moet weten over de slowboat in Laos!

De slowboat in Laos

De naam zegt het al: het is niet de snelste manier om van A naar B te komen. Waarom kiezen een hoop mensen dan toch voor de slowboat, in plaats van de fastboat? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

SlowboatFastboat
Tijd om te genieten van het prachtige uitzichtStuitert aan een stuk door het water over
Je kunt je benen strekken op de bootWeinig ruimte om te bewegen
De motor van de boot maakt nauwelijks geluidVeel lawaai van de motor
De slowboat is de meest veilige optieEr gebeuren regelmatig ongelukken met de fastboat
De tocht duurt twee dagenDe tocht duurt zeven uur
Ticket voor de slowboat kost €25Ticket voor de fastboat kost €35

Zeker als backpacker is de slowboat een leuke manier van reizen. Grote kans dat je in deze twee dagen mensen op de boot ontmoet! Neem bovenstaande punten mee in je overweging en kies voor jou de beste optie.

Het vaarschema

In het laagseizoen vaart er slechts één slowboat per dag vanaf Huay Xai. De boot vertrekt volgens het schema om 11 uur ’s ochtends. Ervaring leert dat dit weleens later kan zijn, omdat de schipper doorgaans wacht totdat de boot goed gevuld is. In het hoogseizoen kan het zijn dat er twee boten per dag vertrekken, afhankelijk van de drukte. De route van de tweedaagse boottocht ziet er als volgt uit:

Dag 1: Huay Xai naar Pak Beng

Op de eerste dag vertrekt de boot rond 11 uur vanuit Huay Xai. Op deze dag vaar je naar Pak Beng: een klein plaatsje wat aan de Mekong rivier ligt. Je komt hier tussen 5-6 uur in de avond aan. Je zit de eerste dag ongeveer 6-7 uur op de boot.

Dag 2: Pak Beng naar Luang Prabang

De tweede dag vertrek je tussen 09:30-10:00 vanuit Pak Beng naar Luang Prabang. Afhankelijk van het aantal stops dat de boot maakt om goederen af te leveren bij de locals die aan de Mekong rivier leven, duurt de tocht deze dag tussen de 7-8 uur. Reken erop dat je rond 6 uur ’s avonds in Luang Prabang bent.

Handige tips voor je de slowboat opstapt

De tocht op de slowboat is een aardig lange zit. Het is daarom handig om met de volgende dingen rekening te houden:

Koop je ticket in Huay Xai

De tickets voor de slowboat zijn op de dag zelf bij een kantoortje naast de afmeerplek te verkrijgen. Hier krijg je de beste prijs, zonder commissies die reisagenten rekenen.

Wees op tijd!

Het grootste deel van het jaar vaart er slechts één slowboat per dag. Hoewel deze vaak niet helemaal vol zit, is het toch handig om op tijd aanwezig te zijn. Zo ben je zeker van een plek en kun je kiezen waar je wilt zitten.

Boek een accommodatie van tevoren

Na de eerste dag varen overnacht je in het plaatsje Pak Beng. Hier zijn meerdere accommodaties te vinden, maar soms met een beperkte beschikbaarheid. Wil jij zeker zijn dat je een goede slaapplaats hebt na een lange dag varen? Reserveer dan je accommodatie van tevoren.

Bekijk accomodaties in Pak Beng

Neem eten en drinken mee

Op de boot zelf is eten en drinken te krijgen. Ze zullen hier misschien niet hebben waar jij nou net zin in hebt. Zorg dus voor wat versnaperingen voor je vertrekt!

De slowboat is voor veel reizigers en vakantiegangers in Laos het begin van de trip. Weet je al waar je hierna naartoe gaat? Bekijk de ideale reisroute door Laos voor zowel 2 als 4 weken!

Categorieën: Laos