De meeste backpackers slaan een rondreis door Laos niet over tijdens hun tijd in Zuidoost-Azië. Hoewel dit land minder populair is dan Thailand, is een vakantie in Laos voor iedereen aan te raden. Laos staat bekend om haar mooie natuur. Het land kent hiermee veel mooie plekjes.

Wat moet je echt gezien hebben? Hieronder vind je een aanbevolen backpack route door Laos voor 4 weken. Ga je 2 weken op vakantie naar Laos? Bezoek dan niet meer dan 5 plaatsen om overal genoeg tijd te hebben!

Huay Xai

Voor de reizigers die vanuit Thailand naar Laos reizen, is Huay Xai vaak de plek om te beginnen. Vanuit Chiang Rai rijd je binnen een paar uur Huay Xai binnen. Er is hier niet veel te doen. Slaap hier rustig één nachtje voor je je reis hervat.

Van Huay Xai naar Luang Prabang

De slowboat in Laos van Huay Xai naar Luang Prabang is één van de meest iconische reizen in Zuidoost-Azië. De reis duurt 2 dagen en neemt je mee door het binnenland van Laos over de Mekong rivier. Je overnacht tussendoor in Pak Beng. Voor €25 zit je twee dagen op de boot.

Kuang Si Waterval

Luang Prabang

Luang Prabang is het eerste hoogtepunt van je reis door Laos. Deze stad staat voornamelijk bekend om de Kuang Si Waterval. Grote kans dat je deze prachtige waterval weleens op een foto hebt gezien. Voor backpackers kan Luang Prabang ook bekend staan om iets anders: bowlen! Omdat de meeste bars in Luang Prabang om 00:00 sluiten, trekt iedereen hierna door naar de bowlingbaan. Voor ongeveer €5 euro per persoon heb je een avond lang plezier met een fles lokale whisky en wat potjes bowlen.

Van Luang Prabang naar Vang Vieng

De meeste mensen nemen een minivan van Luang Prabang naar Vang Vieng. De rit duurt 6 uur en kost je ongeveer €15.

Vang Vieng

Vang Vieng staat bij de meeste backpackers bekend om één ding: tuben! Tuben betekent niets anders dan in een opblaasband over een rivier drijven en zoveel mogelijk barretjes langs deze rivier afgaan. Dit is een en al feest en zeker leuk om een dagje mee te maken. Naast feesten kun je in Vang Vieng ook sportieve activiteiten vinden, zoals bergbeklimmen.

Van Vang Vieng naar Vientiane

Veel afstanden in Laos worden afgelegd per minivan. Zo is dit ook de beste optie van Vang Vieng naar Vientiane. Deze reis duurt 4 uur en kost je niet meer dan €7.

Check tickets & tijden

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos. Hoewel het de hoofdstad is, is hier minder te beleven dan in bijvoorbeeld Luang Prabang. De meest iconische bezienswaardigheid in Vientiane is het Patuxai Victory Monument. In de buurt van dit monument staat ook het Lao National Museum. Dit museum is interessant om te bezoeken als je in Vientiane bent en meer wilt leren over de geschiedenis van Laos.

Van Vientiane naar Thakhek

Vanaf Vientiane reis je door naar Thakhek. Dit is een aardig lange rit van 6-8 uur. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten: je betaalt ongeveer €9 voor een ticket.

Thakhek

Omdat Laos een uitgestrekt land is, ben je soms lang onderweg van A naar B. Hierdoor is het fijn om meerdere ‘checkpoints’ te hebben tijdens je reis. Thakhek is één van die checkpoints. Deze stad heeft een knusse sfeer. De leukste activiteit om hier te doen, is het bezoeken van de Kong Lor Caves.

Van Thakhek naar Savannakhet

De rit van Thakhek naar Savannakhet is een stuk korter dan de vorige reis. De minivan doet er ongeveer 3 uur over. Je betaalt 1 euro voor elk uur in de minivan: dus €3 totaal!

Savannakhet

Savannakhet wordt door de locals ook wel ‘Savan’ genoemd. Dit plekje in het zuiden van Laos heeft zo’n 120.000 inwoners en is hiermee de tweede grootste stad van Laos. Een van de bezienswaardigheden in Savannakhet is de That Ing Hang tempel.

Van Savannakhet naar Pakse

De busreis van Savannakhet naar Pakse is niet een van de meest comfortabele reizen, maar dat maakt het wel een ervaring. Bereid je voor op een busreis tussen de locals, hun scooters en kippen! Duur van de reis is ongeveer 6 uur en kost je zo’n €4.

Pakse

Pakse is een van de laatste bestemmingen tijdens je reis door Laos. In deze stad kun je onder andere de Tad Yuang waterval bezoeken, een cooking class volgen en naar de gouden boeddha gaan.

Van Pakse naar Don Det

De reis van Pakse naar Don Det is een combinatie van een busreis en boottrip. Dit duurt in totaal 3 uur en kost je €7.

Don Det

Don det sunset bar

Don Det is een klein eilandje in het zuidelijke puntje van Laos. Dit eiland ligt in het moerasgebied ‘4000 islands’ wat ook wel Si Phan Don wordt genoemd. Het heeft deze naam omdat dit moerasgebied begeven is door allerlei kleine eilandjes. Don Det is ideaal om je vakantie in Laos relaxed af te sluiten. Er is geen verkeer op dit eiland en alles gaat lekker op een rustig tempo. Huur een ‘tube’ en drijf lekker een dagje om dit eiland heen, of drink gezellig een biertje in één van de vele barretjes!