Reizen door Cambodja is erg goed te doen voor mensen die nog niet veel reiservaring hebben. De locals spreken erg goed Engels en het openbaar vervoer is goed geregeld. Een ander voordeel is dat je gemiddeld minder lang onderweg bent van A naar B. Cambodja is (anders dan Laos) namelijk vrij rond land op de kaart.

De meeste mensen trekken 2-4 weken uit voor hun rondreis door Cambodja. Afhankelijk van hoeveel tijd je op elke plek wilt doorbrengen, kun je bepalen hoe lang je over de route doet. Onderstaande backpack route door Cambodja is zowel in 2 als 4 weken te doen. Bekijk voor je reis wat de beste reistijd voor Cambodja is!

Siem Reap

Angkor Wat

Siem Reap is de hoofdstad van Cambodja. Voor reizigers die vanuit Laos naar Cambodja reizen is dit het beginpunt van de reis. Siem Reap staat voornamelijk bekend om de Angkor Wat. Dit tempelcomplex is het grootste religieuze monument ter wereld en is bijna 163 hectare groot. Hier kun je dus meerdere dagen verdwalen! Ook het nachtleven is erg leuk. De welbekende Pub Street zit vol met leuke bars en clubs, waar je voor $0,50 een pull lokaal bier besteld.
Electric scooter in UK

Van Siem Reap naar Battambang

De eerste afstand die je aflegt tijdens je reis door Cambodja is van Siem Reap naar Battambang. Het aanbevolen vervoersmiddel tussen deze twee plaatsen is een minivan. Voor ongeveer €7 word je binnen 3 uur naar Battambang gebracht. Hoewel er ook een mogelijkheid is om dit stuk per boot te doen, is dit niet altijd even handig. Tijdens het regenseizoen kun je namelijk flink natregenen op de boot.

Check tickets & tijden

Battambang

Na Pnom Penh is Battambang de grootste stad van Cambodja. Door de gemoedelijke sfeer in deze stad, zal je dit echter niet snel zeggen. In en rondom Battambang kun je verschillende tempels bezoeken. Je zal in Battambang ook nog veel oude Franse koloniale gebouwen tegenkomen. De bekendste attractie in Battambang is de Bamboo Train, wat zeker een ritje waard is!

Van Battambang naar Sihanoukville

Het stuk van Battambang naar Sihanoukville is waarschijnlijk de langste afstand die je gaat reizen in Cambodja. De minivan is de beste keuze om dit stuk af te leggen. Hiermee heb je de beste balans tussen prijs en reistijd. Deze reis duurt zo’n 10 uur en kost je iets meer dan €20. Er rijden ook bussen tussen Battambang en Sihanoukville. Deze optie wordt doorgaans niet aangeraden, omdat de nachtbussen op dit stuk vaak bestempeld worden als ‘roekeloos’.

Sihanoukville

De kustplaats Sihanoukville wordt vaak gebruikt als tussenstop, voor mensen doorreizen naar Koh Rong (Sanloem). Je kunt hier echter ook gerust meerdere dagen doorbrengen. Sihanoukville kent namelijk een paar prachtige stranden, waaronder Ochheutal Beach. Ben je uit op wat meer activiteit? Breng dan een bezoekje aan het Ream National Park, wat ongeveer 20 kilometer van Sihanoukville af ligt.

Van Sihanoukville naar Koh Rong

De afstand van Sihanoukville naar Koh Rong is per boot ongeveer 40 minuten. Dit kost je €25. Een goedkopere optie is de ‘slow-boat’. Deze boot brengt je in ongeveer 2 uur naar Koh Rong voor €5-€10.

Koh Rongkoh rong Sanloem

Koh Rong spreekt erg tot de verbeelding als je het hebt over een tropisch eiland. Blauwe zee, kristalhelder water en witte stranden met palmbomen. Koh Rong heeft het allemaal. Op 15 minuten varen van Koh Rong ligt het kleinere broertje: Koh Rong Sanloem. Dit eiland beschikt over minder faciliteiten dan het grotere eiland, maar dit maakt het er niet minder mooi op. Beide eilanden zijn ultiem geschikt om een paar dagen heerlijk te relaxen!

Van Koh Rong naar Phnom Penh

Om van Koh Rong naar Phnom Penh te komen, moet je eerst terug naar Sihanoukville. Vanaf Sihanoukville pak je voor €10 euro de bus of minivan naar je bestemming. Deze trip duurt tussen de 3 en 6 uur, afhankelijk van het verkeer. Vertrek zo vroeg mogelijk om files te voorkomen en zo snel mogelijk op je bestemming te zijn.

Phnom Penh

Cambodja kent een heftige geschiedenis. Van 1975-1978 woedde er een burgeroorlog, waarbij de communistische Rode Khmer de macht probeerde over te nemen in het land. Hierdoor zijn er in deze perioden zo’n 2 miljoen doden gevallen in Cambodja. Phnom Penh was een van de steden in Cambodja waar dit zich afspeelde. Als resultaat van dit regime zijn er in Phnom Penh indrukwekkende monumenten en bezienswaardigheden te bezoeken. Breng een bezoek aan de Killing Fields en het Tuol Sleng museum om meer te leren over de treurige geschiedenis van dit land.